Vi Hyllar Vårdens Hjältar

Stipendium för enastående insatser inom svensk sjukvård

Insamlingsstiftelsen Lets’s Make Love Great Again delar ut stipendier till betydelsefulla insatser inom svensk sjukvård. Stipendierna är ett resultat av den hyllningsgala som anordnades 2020, med målet att – tillsammans med svenska folket – ge något tillbaka till allas våra hjältar som genomgått en av de mest utmanande prövningarna i modern tid.

Under fyra år har allmänheten därför möjlighet att nominera någon som de anser är en Vårdens Hjälte; och årligen väljer juryn ut tio vinnande hjältar som vardera tilldelas ett stipendium om 10 000 kronor. Föremål för bedömning av juryn är de inkomna nomineringar som beskriver insatser av personer verksamma inom vården.

– Det är så glädjande och värdefullt att, tillsammans med svenska folket, få ge lite tillbaka till hjältarna inom vår sjukvård, säger Niclas Lagerstam verksamhetsledare.

För årets utdelning har juryn, utsedd av Let’s Make Love Great Again, beslutat att stipendierna ska gå till följande:

Mimansa Madheden, barnmorska, Järna
Nominering: Jag vill nominera barnmorska Mimansa Madheden som är en riktig hjälte, både här i Sverige och ute i världen genom läkare Utan gränser. Med sitt enorma kunnande både medicinskt och om bemötande hjälper hon kvinnor att hitta sin egen kraft att föda sina barn på ett tryggt, självständigt och säkert sätt.
Belopp: Tiotusenkronor
Alice Johansson Spangenberg, röntgensjuksköterskestudent, Lund
Nominering: Hon är en ung röntgensjuksköterskestudent vid Lunds Universitet som hela livet velat hjälpa människor omkring sig. Hennes leende lyser upp ett helt rum och har en oerhört varm hand och stor förståelse för alla människor som kommer i hennes väg. En patient Alice behandlade på röntgen under sina praktikveckor fick plötsligt hjärtstillestånd. Under enorm press behöll Alice lugnet och tog snabbt hand om mannen, kallade på hjälp och utförde hjärt- och lungräddning tills akutteamet kom till platsen. Det är en vårdhjälte för mig!
Belopp: Tiotusenkronor
Susanne Ek, palliativ vård, Nacka
Jag vill nominera min syster Susanne Ek som hela sitt arbetsliv arbetat i vården och många år med den palliativa vården i Nacka, Capio ASIH. Hon har under hela pandemin funnits där för de människor som behövt vård, stöd och omtanke deras sista tid i livet. Oförtrutet jobbat på med skyddsutrustning och hittat lösningar för att kunna finnas där. Hon flyttade fram sin pensionavgång för att hjälpa till att täcka behovet av personal men nu har hon äntligen gått i pension. Det skulle vara så fantastiskt om hon kunde få stipendiet som en hyllning till henne för sin insats under pandemin och sitt arbetsliv. Hon är min vårdhjälte!
Belopp: Tiotusenkronor
Anna Gerge, psykoterapeut, Vaxholm
Nominering 1: Min vårdhjälte är Anna Gerge, som varit min behandlande psykoterapeut under många år. I vårt gemensamma arbete har jag, tack vare Anna Gerges stora skicklighet, kunnat läka sår och ändra dramatiska destruktiva beteenden som är konsekvenser från upprepade och svåra trauman. När vården inom region och kommun stod utan verktyg för att kunna hjälpa på rätt sätt blev behandlingen hos Anna Gerge livsavgörande för mig. Hon har ett brett spektra av terapeutiska metoder som hon med fingertoppskänsla använder. Anna Gerge är värd all uppskattning hon kan få.
Belopp: Tiotusenkronor
Anna Gerge, psykoterapeut, Vaxholm
Nominering 2: Anna är en hängiven och mycket kompetent traumaterapeut som behandlar traumatiserade individer med komplex PTSD, dissosiativa problem och andra traumaskador. Hon är en stor tillgång för sina patienter med sin kompetens, då denna grupp patienter oftast inte får rätt hjälp inom öppenvården. Kompetensen saknas helt enkelt där. Gerge gör också ett viktigt jobb som handledare för andra behandlare och som författare och förläggare där hon sprider viktig kunskap om dessa patienter och deras behov och hur man bäst bemöter dessa. Gerge brinner för det hon gör och kämpar för denna, ofta bortglömda och missförstådda, patientgrupp. Hon gör ett gott jobb och är en vårdhjälte.
Belopp: Tiotusenkronor
Kerstin Schedvin-Fors, undersköterska, Karlstad
Nominering: Kerstin jobbade inom företagshälsovården under pandemin och tog så fint hand om oss lokförare med alla tester vi behövde ta varje vecka. Hon är en person som alltid fanns där för oss, tillochmed på privatmobilen. Med rådgivning om sjukdomar, skjuts till tester, hembesök och allt vad det än kunde vara. Alltid flexibel, hjälpsam och tillmötesgående. Hon är en klippa och en tillgång för alla runt henne.
Belopp: Tiotusenkronor
Olivia Högström, undersköterska, Karlskoga,
Nominering: Olivia har under många år arbetat som undersköterska inom äldreomsorgen i Karlskoga och Degerfors, hon brinner för att hjälpa, vårda och stötta människor. Idag arbetar Olivia på Kirurgavdelningen på Karlskoga lasarett. Hon är alltid lyhörd för patienternas behov och arbetar hårt för att hinna möta alla patienter på ett värdigt och professionellt sätt. Oliva är den starkaste personen jag träffat, som trots många och tuffa motgångar i livet har rest sig efter varje smäll. Hon är en hjälte för både kollegor, patienter och vänner.
Belopp: Tiotusenkronor
Johanna Fragiadakis Olsson, klinisk lärare, Lund
Som blivande röntgensjuksköterska krävs det pedagogiska kliniska lärare som värdesätter både medicinsk kunskap likväl som etiska värderingar och god stämning. Johanna arbetar både inom den kliniska verksamheten på röntgenavdelningen i Lund men bjuder även på fantastiska föreläsningar. En viktig pelare för oss studenter som senare ska ut i arbetslivet. Med ett leende på läpparna och god attityd sprider hon glädje vart hon än sätter sin fot. Hon har genom min utbildning varit min största förebild! En vårdhjälte för både patienterna och för alla blivande röntgensjuksköterskor i Skåne.
Belopp: Tiotusenkronor
Eleonor Dahlberg, läkare, Eskilstuna
Nominering: Eleonor är en fantastisk läkare som sätter patienten i fokus, hon är kompetent, nyfiken och engagerad. Hon är inte bara en fantastisk läkare på sin arbetsplats, utan finns också alltid tillgänglig för sina vänner. När min pappa blev allvarligt sjuk fanns hon alltid ett telefonsamtal bort, hon förklarade varför läkarna och sjuksköterskorna gjorde olika saker och var ett otroligt stöd vilket inte bara hjälpte mig utan hela min familj att hantera situationen. Eleonor är min vårdhjälte.
Belopp: Tiotusenkronor
Maria Stenberg, barnmorska, Örebro
Nominering: Maria Stenberg! Hon har ett fantastiskt inkluderande och inlyssnande bemötande. Tar sig alltid tid (ibland mer än vad hon egentligen har) att lyssna och hjälpa den som behöver. Kan på ett makalöst sätt få ungdomar att öppna upp om vad de bär på. En beundransvärd förmåga att alltid hitta rätt sak att säga och göra för de hon träffar. En mjukare, finare, mer sympatisk människa får en leta efter! Jag skulle så önska att hon fick stipendiet och att hon kan få göra något fint tillsammans med sin familj. Är det någon superhjälte som förtjänar stipendiet så är det hon!
Belopp: Tiotusenkronor
Alla Biomedicinska Analytiker på laboratoriet på Vrinnevisjukhuset, Norrköping
Nominering: Jag vill nominera alla Biomedicinska Analytiker på laboratoriet på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och att de genom detta bidrag får möjlighet till att göra något roligt tillsammans i gruppen. De ska hyllas eftersom de kämpade så under pandemin med ökat antal provanalyser, ny utrustning som de skulle installerad på IVA under tidspress och i samband med detta även lära upp personal under mycket pressade förhållanden. Genom denna utmärkelse ska deras viktiga roll utifrån deras specialistkompetens som Biomedicinsk Analytiker lyftas och som var direkt avgörande och central under pandemin för att upptäcka och minska smittspridning och ökad dödlighet.
Belopp: Tiotusenkronor
Föregående bild
Nästa bild

Insamlingsgalan: En kväll för vårdens hjältar

Till förmån för hela Sveriges vårdpersonal arrangerade vi en livesänd hyllningsgala från Grand Hôtel-Vinterträdgården lördagen den 7 november 2020. Galan genomfördes i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer och utan publik. 

Sarah Dawn Finer var kvällens programledare och galans husband var inga mindre än Augustifamiljen – välkända från den mångåriga TV-succén På spåret. 

Under kvällen frontades bandet av några av vår tids mest populära artister, såsom Miss Li, Petra Marklund, Linnea Henriksson, Peg Parnevik, Molly Hammar, Mariette och Pernilla Andersson. 

Du kan se galan i efterhand. Klicka på knappen nedan. 

 Bakgrund

Målet med insamlingsgalan var en nationell hyllningsfest för all Sveriges vårdpersonal – allas våra hjältar som under covid-19-pandemin genomgått och fortfarande genomgår sin tuffaste och mest utmanande prövning i modern tid. Vi ville ge tillbaka tillsammans med svenska folket och bjuda på två dagar med festligheter.

Hyllningen skulle ske den 28-29 maj 2022 i Hagaparken (Stockholm) dit hela landets vårdpersonal med sina när och kära var inbjudna för att bli bjudna på ett stjärnspäckat program med artister, mat och dryck samt övrig underhållning.

På grund av omständigheterna med pandemin gick det tyvärr inte att genomföra evenemanget. Med anledning av detta har vi nu beslutat att under fyra år dela ut ett årligt stipendium för vårdpersonal.


MER INFO
Kontakta verksamhetsledare Niclas Lagerstam på mailadress niclas@lmlga.se eller telefon 070-510 57 17