Skolprojektet VBN/VBH

Projektet startades våren 2019 av Stiftelsen Let’s Make Love Great Again och Bonnier Fakta. Alla 100 000 fjärdeklassare i Sverige erbjöds då Maria Dufvas bok ”Värsta bästa nätet” och deras lärare fick tillgång till en lärarhandledning för att praktiskt kunna arbeta med barnen mot näthat och attityder.

Projektet har sedan dess haft flera beställningsomgångar och dessutom erbjöds senare ALLA grundskoleelever boken samt Dufvas andra bok ”Värsta bästa hälsan” tillsammans med Generation Pep. Fram tills idag har båda böckerna nått ut till över ca 220 000 grundskoleelever och dess lärare över hela Sverige

Värsta Bästa Hälsan

Boken är skriven tillsammans med ett antal specialister och innehåller kapitel om Sömn, Mat, Kroppen och Hjärnan och riktar sig till barn i åldern 10-13 år. Boken är full med fakta, råd och verkliga berättelser från barn, och ämnar ge barn och tonåringar kunskap som kan förändra deras liv i en positiv riktning. Framför allt hoppas vi att de som läser den här boken ska upptäcka att det inte är så svårt att ta hand om sin kropp och känna sig pigg, glad och att klara av skolan.

Några delar om bokens innehåll:
Sömnen – om vila och återhämtning skrivet av sömnforskare Christian Benedict
Maten – om kost och näring skrivet av dietist Karin Magnusson
Kroppen – om rörelse och aktivitet skrivet av
rörelse-expert Martin Lossman
Hjärnan – om psykisk hälsa och mående skrivet av hjärnforskare Sissela Nutley
Vem kan du prata med? – om viktiga vuxna ämnen?

Värsta Bästa Nätet

Boken ger konkreta råd om hur man agerar till exempel när någon som vill videochatta säger att kameran är trasig eller när man får ett otäckt kedjebrev som säger att mamma och pappa kommer att dö om man inte skickar vidare.

Maria Dufva reder ut vad som klassas som ett brott och vem i vuxenvärlden man kan vända sig till när mobilen börjar kännas som ett elakt monster. I boken får barnen också lära sig hur man beter sig för att vara en schysst kompis. Vad gör man till exempel när bästa vännen delat med sig av en riktigt jobbig hemlighet? Och när är det okej att ta bilder av sina kompisar?

”Värsta bästa nätet” tar till exempel upp hur man blir mer källkritisk och kan känna igen fejkade nyheter.