Värsta bästa nätet

Skolprojektet – Värsta bästa nätet

Näthatet är ett av våra snabbast växande samhällsproblem. På sociala medier tilltar mobbning och hat. Där skapas utanförskap och psykiska problem.

De barn och ungdomar som växer upp är på många sätt mest drabbade och behöver vårt stöd och hjälp för att vi tillsammans ska kunna skapa positiva alternativ och ett inkluderande samhälle byggt på vänskap och gemenskap.

Let's Make Love Great Again gör nu en stor konkret insats i Sverige mot näthat genom att bland annat sätta boken ”Värsta bästa nätet” i händerna på drygt 100 000 fjärdeklassare.

Samtidigt förses alla lärare med lärarhandledningen till boken vilken ger verktygen för att i klassrummen fokusera på och agera mot näthat tillsammans med dem som både är de mest utsatta och samtidigt de som har störst möjlighet att skapa en förändring.

Boken

Maria Dufva är kriminolog och medlare vid brott. Under 13 år arbetade hon i ett samarbete mellan polis och socialtjänst för ”Stödcentrum unga brottsutsatta”.

I ”Värsta bästa nätet” vänder sig Maria Dufva direkt till barnen för att berätta hur man kan bli mer nätsmart och undvika farliga och jobbiga situationer.

Boken ger konkreta råd om hur man agerar till exempel när någon som vill videochatta säger att kameran är trasig eller när man får ett otäckt kedjebrev som säger att mamma och pappa kommer att dö om man inte skickar vidare.

Maria Dufva reder ut vad som klassas som ett brott och vem i vuxenvärlden man kan vända sig till när mobilen börjar kännas som ett elakt monster. I boken får barnen också lära sig hur man beter sig för att vara en schysst kompis. Vad gör man till exempel när bästa vännen delat med sig av en riktigt jobbig hemlighet? Och när är det okej att ta bilder av sina kompisar?

”Värsta bästa nätet” tar till exempel upp hur man blir mer källkritisk och kan känna igen fejkade nyheter.