Skolprojekt – Värsta bästa nätet 2.0

Skolprojektet 2.0 – Värsta bästa nätet

Tillsammans med Bonnier Fakta tryckte och distribuerade vi drygt 100 000 exemplar av Maria Dufvas bok ”Värsta bästa nätet” gratis till nästan alla fjärdeklassare i Sverige i april/maj 2019.

Samtidigt såg vi till att deras lärare fick tillgång till en gratis lärarhandledning för att kunna använda boken aktivt i undervisningen i skolan.

Nu tar vi ett steg till och erbjuder ALLA elever i Sverige att få ett eget exemplar av boken. Vi når cirka 20 000 klasser och 500 000 elever (Boken riktar sig till årskurs 3-7 och specialklasser).

Boken

Maria Dufva är kriminolog och medlare vid brott. Under 13 år arbetade hon i ett samarbete mellan polis och socialtjänst för ”Stödcentrum unga brottsutsatta”.

I ”Värsta bästa nätet” vänder sig Maria Dufva direkt till barnen för att berätta hur man kan bli mer nätsmart och undvika farliga och jobbiga situationer.

Boken ger konkreta råd om hur man agerar till exempel när någon som vill videochatta säger att kameran är trasig eller när man får ett otäckt kedjebrev som säger att mamma och pappa kommer att dö om man inte skickar vidare.

Maria Dufva reder ut vad som klassas som ett brott och vem i vuxenvärlden man kan vända sig till när mobilen börjar kännas som ett elakt monster. I boken får barnen också lära sig hur man beter sig för att vara en schysst kompis. Vad gör man till exempel när bästa vännen delat med sig av en riktigt jobbig hemlighet? Och när är det okej att ta bilder av sina kompisar?

”Värsta bästa nätet” tar till exempel upp hur man blir mer källkritisk och kan känna igen fejkade nyheter.